Συχνές Ερωτήσεις - Sgouros Training Boat

, Sgouros Training Boat

Συχνές Ερωτήσεις

Συλλέξαμε και δίνουμε απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που μας υποβάλετε. Αν δεν βρείτε απάντηση σε κάποια απορία σας, μπορείτε να μας την στείλετε μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

1. Ποιά είναι η διαδικασία των εξετάσεων; Την ημέρα των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους δίνετε θεωρητικά και πρακτικά. Στα θεωρητικά πρέπει να απαντήσετε σε 20 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Από αυτές τις 20 ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν σωστά τουλάχιστον οι 18, έχετε δηλαδή περιθώριο 2 λαθών. Μετά την θεωρητική εξέταση, πετύχετε δεν πετύχετε συνεχίζετε στα πρακτικά.Τα πρακτικά χωρίζονται σε δυο σκέλη το πρώτο είναι η εξέταση στον ναυτικό χάρτη, αν δεν πετύχετε σε αυτήν την διαδικασία δεν προχωράτε στην εξέταση με το σκάφος (χειρισμούς) αν όμως πετύχετε, με το εκπαιδευτικό σκάφος της σχολής, τον εκπαιδευτή και ένα Λιμενικό εξεταστή εξετάζεστε σε χειρισμούς προδέτησης, πρυμνοδέτησης, παραβολής, περισυλλογής ναυαγού και σε ερωτήσεις που αφορούν μηχανολογία, ναυτιλία, ασφαλή ναυσιπλοΐα και σωστικά.

2. Η εξέταση γίνεται σε computer; Όχι η εξέταση γίνεται σε απλό χαρτί.

3. Είναι εύκολες οι εξετάσεις; Η προετοιμασία που κάνουμε στους μαθητές μας είναι επαρκής για να μπορέσει ο υποψήφιος να ανταπεξέλθει στις εξετάσεις. Στο θεωρητικό κομμάτι των εξετάσεων εκτός από την συμμετοχή σας διαβάζοντας το εγχειρίδιο εξεταστέας ύλης ο εκπαιδευτής είναι στην διάθεση για την επίλυση των όποιων αποριών σας. Στο πρακτικό κομμάτι των εξετάσεων, η εμπειρία και ο τρόπος μετάδοσης των χειρισμών για τους χειρισμούς αλλά και η λεπτομερής ανάλυση του χάρτη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αποτυχίας. Σίγουρα οι εξεταστές σας, καταλαβαίνουν ότι είστε ικανοί για τον ασφαλή χειρισμό ενός σκάφους, μετά από την παρακολούθηση των μαθημάτων στην σχολή μας.

4. Είμαι κάτω των 18, μπορώ να δώσω εξετάσεις; Όχι το δίπλωμα είναι μόνο για ενήλικες.

5. Είμαι αλλοδαπός, μπορώ να δώσω εξετάσεις; Και βέβαια μπορείτε να δώσετε εξετάσεις, αλλά δεν μπορείτε να δώσετε εξετάσεις σε καμία άλλη γλώσσα πλην της Ελληνικής. Εξετάσεις δεν γίνονται ούτε στην Αγγλική βάσει νόμου.

6. Κάθε πότε γίνονται εξετάσεις; Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διοργανώνει εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτή η μέρα είναι η Τετάρτη αλλά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης γίνονται εξετάσεις και την Παρασκευή.

7. Τι πρέπει να έχω μαζί μου την ημέρα των εξετάσεων; Την ημέρα των εξετάσεων μαζί σας θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό όπως διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ένα στυλό και το υπηρεσιακό σημείωμα που θα πάρετε από την σχολή μας.

8. Την διαδικασία της κατάθεσης δικαιολογητικών την κάνω εγώ; Την διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο την κάνουμε εμείς για εσάς. Εσείς μας φέρνετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά επικυρωμένα καθώς και το διπλότυπο της εφορίας και εμείς αναλαμβάνουμε την διαδικασία διεκπεραίωσης.

9. Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να έχω το δίπλωμα στα χέρια μου; Αφού επιτύχετε τις εξετάσεις , καταθέτουμε το διπλότυπο είσπραξης στο Λιμεναρχείο και έπειτα είναι καθαρά γραφειοκρατικό θέμα το πότε θα εκδοθεί το δίπλωμα κατά μέσo όρο πλέον των 20 ημερών.

10. Πότε μπορώ να ξεκινήσω τα μαθήματα προετοιμασίας; Τα μαθήματα προετοιμασίας μπορείτε να τα ξεκινήσετε όποτε θέλετε εσείς, ανάλογα με το πρόγραμμα σας.

11. Θα έχω αρκετό χρόνο ώστε να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις; Τα μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά, προγραμματίζονται με βάση την ημερομηνία εξέτασης που κατοχυρώνουμε από το Λιμεναρχείο. Συνήθως έχουμε 1 με 2 εβδομάδες για την θεωρητική και πρακτική μας προετοιμασία.

12. Ποιός με εξετάζει; Οι εξετάσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο ορίζει τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από Πρόεδρο και δύο μέλη. Όλοι οι εξεταστές είναι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

13. Πως ενημερώνομαι για το πότε θα δώσω εξετάσεις στο Λιμεναρχείο αλλά και για τα μαθήματα ; Αφού μας προσκομίσετε τα δικαιολογητικά, εμείς πηγαίνουμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για την έκδοση της ημερομηνίας εξέτασης. Αφού γίνει αυτό, επικοινωνεί ο εκπαιδευτής με εσάς για να σας ενημερώσει για την ημερομηνία εξέτασης, αλλά και για να διαμορφώσετε το πρόγραμμα μαθημάτων βάση των αναγκών σας.

14. Το χειμώνα γίνονται μαθήματα; Μαθήματα γίνονται όλο το χρόνο Σαφώς οι συνθήκες είναι καλύτερες από ότι το καλοκαίρι (Ιούνιος Ιούλιος, Αύγουστος) όπου και λόγω του όγκου μαθημάτων ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά και η ζεστή πολλή. Οι δύο καλύτερες εποχές κυρίως κλιματολογικά είναι Φθινόπωρο και Άνοιξη.

15. Δεν έχω αρκετό χρόνο για πρακτικά μαθήματα μέσα στην εβδομάδα, μπορώ να κάνω τα πρακτικά μου μέσα στο Σαββατοκύριακο; Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται καθημερινές από το πρωί έως και το απόγευμα όσο έχει φως. Τα Σαββατοκύριακα εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί χρόνος τις καθημερινές, μπορούμε ενδεχομένως να συμφωνήσουμε κάποιο πρακτικό μάθημα.

16. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσα να διαβάσω; Βεβαίως. Μπορείτε να προμηθευτείτε το “ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ” του Υπουργείου από το Κεντρικό Λιμεναρχείο η διαδικασία για να προμηθευτείτε το βιβλίο είναι η εξής : πηγαίνετε στην εφορία, αγοράζετε ένα διπλότυπο των €17,61 με κωδικό 3435 και έπειτα πηγαίνετε στο Λιμεναρχείο (αφού πρώτα έχετε ενημερωθεί ότι το έχει) και το παραλαμβάνεται. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου βγαίνουν οι ερωτήσεις των εξετάσεων. Η σχολή μας παρέχει εγχειρίδιο στο οποίο περιλαμβάνετε αλλά και υπερκαλύπτεται η ύλη του αντίστοιχου εγχειριδίου του Υπουργείου.

17. Σε τι σκάφος κάνουμε μάθημα; Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται με το εκπαιδευτικό συμβατικό σκάφος μήκους 5 μ. με εξωλέμβιο κινητήρα 60 ίππων. Με το ίδιο σκάφος δίνουμε και τις εξετάσεις.

18. Μετά την απόκτηση του διπλώματος γίνονται κάποια επιπλέον μαθήματα; Άν ναί, με τι σκαφος; Μετά την απόκτηση του διπλώματος, διοργανώνουμε εκπαιδευτικούς πλόες στην ανοιχτή θάλασσα μαθαίνοντας: χειρισμούς ασφαλής πλεύσης με καιροναυτιλία, αναγνώριση – προσέγγιση ακτών, λιμένων, όρμων, αγκυροβόλια και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες για να μπορέσετε να κυβερνήσετε σωστά, με ασφάλεια, σιγουριά και άνεση το σκάφος σας. Οι πλόες αυτοί πραγματοποιούνται είτε με το σκάφος της σχολής είτε με μεγαλύτερο που ναυλώνουμε για αυτό το σκοπό. Φυσικά αν υπάρχει δικό σας σκάφος μπορούμε να κάνουμε σε αυτό.

19. Με την Άδεια Χειριστή Ταχυπλόου Σκάφους, τι σκάφος μπορώ να κυβερνήσω; Σύμφωνα με την νομοθεσία ο κάτοχος της Άδειας χειριστού ταχυπλόου σκάφους, μπορεί να κυβερνήσει σκάφος μέχρι 20 μ. εφόσον είναι νοικιασμένο και αν είναι ιδιόκτητο τότε το σκάφος δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 100 κόρους (ο κόρος είναι μονάδα μέτρησης του όγκου (2,86 κυβικά μετρά)ενός σκάφους).

20. Υπάρχει περιορισμός στα ναυτικά μίλια με την άδεια αυτή; Όχι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα ναυτικά μίλια.

21. Που δίνουμε εξετάσεις; Το Λιμεναρχείο που δίνονται οι εξετάσεις είναι στην 4η μαρίνα Γλυφάδας, εκεί όπου εδρεύει και η σχολή μας άρα θα σας είναι οικείος και ο χώρος του λιμανιού λόγω του ότι θα έχετε εκπαιδευτεί σε αυτόν.

22. Τι ώρα ξεκινούν οι εξετάσεις και πόσο διαρκούν; Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 09:00 και δεν υπάρχει σύνηθης ώρα πέρατος αυτών, πάντως σίγουρα μετά το μεσημέρι. Καλό είναι να κανονίσετε τις υποχρεώσεις σας για εκείνη την ημέρα ώστε

να την αφιερώσετε στις εξετάσεις.

23. Μπορώ να σας συμβουλευτώ στο μέλλον για οτιδήποτε έχει σχέση με την διακυβέρνηση ενός σκάφους; Μπορείτε να μας συμβουλευτείτε και μετά την απόκτηση του διπλώματος για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την διακυβέρνηση τους σκάφους σας ή ακόμα για πληροφορίες όπως την αγορά ενός σκάφους, τον εξοπλισμό του κ.α.

24. Αγόρασα καινούργιο σκάφος, μπορείτε να μου κάνετε μερικά μαθήματα πάνω σ΄ αυτό; Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μαθήματα και στο δικό σας σκάφος έτσι ώστε να μπορέσετε να εξοικειωθείτε πάνω σ’αυτό.

25. Πόσα είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα; Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Η σχολή προτείνει τουλάχιστον 3 ατομικά πρακτικά μαθήματα και 1 τρίωρο θεωρητικό.